2011. február 20., vasárnap

Peyote technika - milyen gyöngyöt használjunk?

A peyote technikával készült ékszerek lényege, hogy leginkább egy szőttesre emlékeztetnek. Minél inkább szeretnénk ezt a látszatot elérni, annál kisebb gyöngyökből érdemes fűzni.

Milyen gyöngyöt használjunk?

Kezdőknek a japán Delica 11/0 méretű gyöngyöt ajánlom, aminek két nagy előnye van:

- egyrészt a gyártási technológia miatt teljesen egységes a gyöngyszemek mérete, gyakorlatilag egyformák a gyöngyök, ettől is válik annyira homogén hatásúvá a kész ékszer.

- másrészt ezek a típusú gyöngyök nem gömbölyűek, hanem kis hengerek. Eu a forma segíti, hogy még szorosabban illeszkedjenek egymás mellé (illetve majd a fűzés technikánál látjátok, egymás közé) a szemek.

Természetesen másfajta gyöngyből is lehet fűzni, sőt a későbbi mintáknál kiderül majd az is, hogy a különböző gyöngyök komibnálása egy ékszerben milyen jópofa játékot eredményez.



Miyuki Delica - galvanizált arany (Gyöngykuckó)

Hol lehet kapni, mennyibe kerül?

Gyöngyboltokban a japán gyöngyök között kell keresni őket. Eszméletlen választékkal fogtok találkozni, nem csak színben különböznek egymástól, de vannak köztük mattok, áttetszőek, metál fényűek. Kis tasakokban árulják őket, általában 5 vagy 7 grammos kiszerelésben. Az áruk nagyon változó, fűgg a gyártási technológiától (fényesek, fényezett közepűek, stb.) és a kiszereléstől. Kb. 400 és 1000 ft között mozog tasakonként.

Mennyit vegyek?

Erre a kérdésre talán a legnehezebb válaszolni. Velem is többször előfordult, hogy többet vagy kevesebebt vettem a szükségesnél. Nagyjából úgy szoktam számolni, hogy egy karkötőhöz az alap színből 2 zacskó kell, a kiegészítő színekhez elég 1-1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése